Exposities

Lopende tentoonstelling:
Zaterdag 7 november tot zaterdag 29 februari 2016 
France Outsider Art
Lees verder over deze expositie

De Corvershof

Nieuwe Herengracht 18, 1018 DP Amsterdam

Onder de Corvershof vinden we een aantal gewelfkelders. Hier is Wijnkoperij De Hermitage gevestigd en sinds 2 februari 2012 ook de Outsider Artotheek. De artotheek bevindt zich in de voormalige bierkelder van de Corvershof. In de 17e eeuw kon het water in Amsterdam niet gedronken worden en dronk iedereen bier. Dit was van een laag alcoholgehalte, zo’n 2%. Vanuit de eigen bierbrouwerij werden de bewoners van de panden rondom de tuin van bier voorzien.

In de Corvershof is het Diaconaal Centrum van de Protestantse Kerk Amsterdam gevestigd.

Daarnaast wordt aan sociale ondernemers (en/of mensen die dat willen worden, zo’n 20-tal) de mogelijkheid om hun bedrijf te vestigen op Amstelhoven. De Diaconie gebruikt Amstelhoven als middel om jonge, beginnende sociale ondernemers een basis te bieden voor het opbouwen van hun werk, voor het versterken van onderlinge samenwerking.  Voor het geheel geldt: “samen in dit pand is meer dan alleen maar: samen onder een dak.” Er ontstaat onderling verkeer. Mensen lopen bij elkaar binnen, vragen advies, en verwijzen naar elkaar door. 

Boven de ingang van de Corvershof staat een dichtregel op een gevelsteen: 

‘Zoo weldoen dank verdiend, en Armen zorg belooning
Druipt Corvers naam, en Trips op yeders tong als honing;
Door wiens geschenk, en wil dit Godshuis is gebouwt,
Dat met haar Wapens pronkt, hun naam onsterfelijk houd.’

Jan Corver, Schepen, Raad en Kolonel over een Regiment van de Amsterdamse Schutterij en zijn vrouw Sara Maria Trip laten De Corvershof bouwen. Ze schenken het gebouw in 1723 aan de Diaconie voor de opvang van arme oudere stadsgenoten.

De Diaconie van Amsterdam is dan al zo’n anderhalve eeuw actief. Zij is opgericht in 1578, in de tijd van de reformatie, toen protestanten zich losmaakten uit de katholieke kerk en zelfstandig verder gingen. De protestantse diakenen kregen als taak de zorg voor armen, zieken en andere hulpbehoevenden. Dat deden zij met collectegeld, maar ook met geld van welgestelde Amsterdammers, die grote bedragen en soms ook gebouwen schonken aan de Diaconie. Eeuwenlang huisvest de Corvershof echtparen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. De man moest tenminste 60 jaar zijn en de vrouw 55.

De Corvershof heeft nog een echte gelagkamer in historische stijl met open haard, antieke  schilderijen een bar. Hier worden ontmoetingen, lunches en bijeenkomsten georganiseerd. Ook is er nog een prachtige historische regentenkamer en een fraaie binnenplaats.

Nieuws


Adresgegevens

Amsterdam Outsider Art
Nieuwe Keizersgracht 1a
1018 DR Amsterdam
Telefoon: 020 - 330 2083
Kaart en routebeschrijving | Openingstijden | Neem contact met ons op